keskiviikko 7. elokuuta 2013

Jämi84 MTB, Markus

Toisin kuin Antilla, minun motivaattorini 84:lle oli juurikin Triplaan osallistuminen. Triplaan osallistuin lähinnä hiihdon takia, pitihän vuotta aikaisemmin aloitettua perinteisen hiihdon harrastusta päästä kokeilemaan kilpailumielessä.

Gary Fisher 293 -03.
Maastopyöräilyyn lähtö ei varsinaisesti eroa tuosta kovinkaan paljoa. Viime syksynä tuli hankittua, varhaiseen teini-ikään ehtinyt, täysjousitettu Gary Fisher 293. Hankinnan perusteena oli silloin ohjelmassa ollut Lost in Kajaani seikkailukisa. Pyöräily on kuitenkin tuntunut varsin mukavalta, varsinkin maastossa, vaikka taukoa onkin alla noin 15 vuotta. Tuolloin harrastus päättyi kolmanteen maastopyörävarkauteen vuoden sisällä.


Lähtökohdat


Reitistä, sen haastavuudesta tai raskaudestya, ei ollut etukäteistietoa juurikaan. Täten mitään varsinaista suunnitelmaa ei myöskään ollut taipaleelle lähtiessä. Pidemmät maastolenkit ovat tänä kesänä jääneet ajamatta, joskin Rokuan kisa antoi jotain osviittaa maastossa jaksamisesta. Pyörän ja miehen piti kuitenkin olla kisakireässä kunnossa. Miehellä ei sairauksia oltu havaittu ja pyörän ohjainlaakeri oli vielä vaihdettu torstaina ennen kisaa. Rengaspaineita säädettiin vielä puolituntia ennen kisan alkua ja ilmaa iskettiin kumeihin 3barin paineeseen. Noviisin aikatavoite oli laitettu neljän tunnin alittamiseen.
Ennen lähtöä sai nautiskella auringosta leppoisassa ilmapiirissä.

Itse en aivan erurivissä sännännyt matkaan. Kuva: Onevision.fi

Lujempaa - tai sitten ei!


"Jotenkin se porukka vaan tempaisi mukaansa, vaikka kuinka olin suunnitellut aloittavani rauhassa." Tämä kuvastanee parhaiten lähdön jälkeistä menoa. Kova vauhti ei kuitenkaan tuntunut ollenkaan pahalta, aluksi. Ekan tunnin aikana taittui matkaa 26km keskisykkeen ollessa 172, eli komeasta ana-kynnyksellä. Tuosta olin vetänyt letkaa poluilla noin 6km, ja sen ainakin opin että ensi kerralla en tässä vaiheessa ole juurikaan vetämässä letkaa. Jämikeskuksen ensimmäisen ohimarssin jälkeen meno rupesi tuntumaan paljon vaikeammalta, juomapaikalla letka hajosi täydellisesti enkä oikein saanut oman vauhtista seuraa. Yksin ja satunnaisten ohittajien matkassa ajellessa taittui matka Jyllin huoltopisteelle asti ja ohikin. Ajatukset liikkuivat tässä vaiheessa keskeyttämisen, vitutuksen ja pyöräretkeilyn maastoissa, harmitti oma tyhmyys alkuvauhdin kanssa.
Parinkympin jälkeen nautiskelu ei ollut ensimmäisenä mielessä. Kuva: Onevision.fi
Yllättäen kilometrit kuitenkin rullasivat alla ja ajatukset kääntyivät maaliin pääsemiseen ja tappioiden minimoimiseen. Tiepätkät tulivat varsin hyvin, samoin pienet polut. Vaikeuksia teetti etenkin metsäurat ja pehmeä hiekkapinta. Pienillä poluilla kovaksi pumpatut kumit pomppivat juurista ja kivistä melkoisesti, mutta tieosuuksilla rullaavuus oli lähes nautittavaa. Mitä pidemmälle matka joutui, niin ohittajat eivät jättäneet minua enään aivan seisomaan ja saatoin itsekin ohittaa jonkun.

Kramppaa, ei kramppaa, kramppaa...


Viimeiselle parille kympille löytyi seuraa yhdestä naisten sarjalaisesta ja yhdestä miehestä. Omat etureidet rupesivat tuntumaan riskialttiilta, mutta meno jatkui. Ylämäissä muistin pyörittää hyvin jalkoja. Nopeammilla osuuksilla pyöritys muuttui polkemiseksi, joka ei helpottanut etureisien painetta ollenkaan. Muutaman kerran jalat tuntuivat jäävän lukkoon asentoa muuttaessa, mutta väkisin runttaamalla ne sai vielä liikkeelle. Lopun nousu Jämikeskukseen tuli oloon nähden jopa yllättävän helposti, joskaan toisten loppukiriin ei ollut mitään sanomista.
Pari minuuttia kyykyssä ja jalat kantoivat taas.
Maalissa kello näytti yllättäen vain 83km, vaikka kilometri tolpat olivat olleet GPS:n perusteella oikeilla paikoilla aina 80km:iin asti. Ehkä juuri tämän puuttuvan kilometrin ansiosta pääsin polkien maaliin. Aikaa kului 3:43:37 ja sillä irtosi sijoitukseksi 160. sija. Triplaan osallistuvien joukossa sijoitus parani 7 pykälää, sijaan 36.

Kiitokset


Järjestäjille kiitos hyvistä ja toimivista järjestelyistä. Jääkaudelle kiitos hyvistä maastoista ja Kiinalaisille(?) aurinkoisesta säästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti