perjantai 6. huhtikuuta 2018

Tour de Lapland 8.-15.4.2018

Tämän vuoden viimeisenä hiihtohaasteena Markus ja Jari suuntaavat viikoksi 15. Lapin lumille. Edessä on 9.-13.4. hiihdettävä Lapponia-hiihto ja 14.4. hiihdettävä Ylläs-Levi hiihto.

Alkuperäinen idea tähän reissuun syntyi joskus viime kesänä tulevia haasteita miettiessä. Lapponia-hiihdon suorittaminen oli kiinnostanut molempia miehiä jo pidemmän aikaa. Lapponia-hiihdossa hiihtopäiviä on kolme: maanantaina 60 km, keskiviikkona 50km ja perjantaina 80km. Ideaa pyöriteltäessä "projekti" laajeni jossain vaiheessa samalla viikolla hiihdettävällä Ylläs-Levi hiihdolla 69 km ja alunperin kuvioissa mukana oli myös ennen Lapponiaa hiihdettävä Saami Ski race 90 km. Kun kotijoukoiltakin, ilmeisesti jonkin mielenhäiriön johdosta, molemmat saivat vihreää valoa alkoi "vitsi" vuoden mittaan vähitellen muuttumaan todeksi. Ei kai sitä voinut jättää tilaisuutta käyttämättä, kun vaimot menivät lupaamaan 1,5 viikon loman kodin- ja lastenhoitovastuusta.

Ensimmäinen homma oli tehdä alustavat varaukset majoituksista. Varsinkin Lapponia-hiihto, joka hiihdetään Oloksella, on koko vuoden kohokohta kyseisessä kohteessa. Kaikki majoituskapasiteetti on käytännössä tämän viikon ajan Oloksella viimeistä paikkaa myöten myyty. Kysyntä on jopa niin suurta, että suurin osa seuraavan vuoden majoituksesta varataan jo samantien aina edellisen vuoden Lapponia-hiihdon yhteydessä. Tähän ongelmaan törmäsimme itsekin, kun Oloksen majoitusta kartoitimme. Lopulta pitkällisen etsinnän ja kyselyiden jälkeen, yhdeltä mökin omistajalta saatiin yhden toisen mökin omistajan yhteystiedot, joka taas tiesi jonkun tuttunsa omistaman asunnon, joka oli vielä vapaana. Varausehdotkin saatiin sovittua järkeviksi, riittää kun viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa peruu varauksen ja maksun voi hoitaa tullessa. Saami Ski Race suunniteltiin suoritettavaksi Olokselta käsin. Ylläs-Levi hiihtoa varten varasimme lisäksi Leviltä hotellimajoituksen. Itse hiihtoihin ilmoittautumista on voinut venyttää aina tänne maalis-huhtikuulle saakka, jotta reissun olisi voinut vielä tarvittaessa perua.

Saami Ski Race

Saami Ski Race on vapaan tyylin hiihtotapahtuma, joka hiihdetään Enontekijön Hetan ja Norjan Kautokeinon välillä. Hiihtosuunta vaihtelee aina vuorovuosittain. Matkoja tapahtumassa on tarjolla 30 km, 60 km, ja 90 km. Kilpailu järjestetään Lapponia-hiihtoa edeltävänä sunnuntaina eli 8.4.2018. Alun perin suunnittelimme tämän hiihdon 90 km matkaa osaksi meidän haastettamme, mutta Vasaloppetin jälkeen Jari oli sitä mieltä, että ehkä järkevää jättää tämä kilpailu hiihtämättä. Perusteluita tähän löytyi useitakin. Ensimmäisenä syynä matkan pituus 90 km. Sen matkan kyllä molemmat miehet hiihtävät, varsinkin kun kyseessä on ensimmäinen kilpailu, mutta sen hiihtäminen voi vaarantaa Lapponia-hiihdon tai Ylläs-Levin suorittamisen. Näistä suunnitelluista kisoista Saami Ski Race on vähiten mielenkiintoisin, jos se olisi viimeinen kisa, päätöksen sen hiihtämisestä voisi tehdä vasta hiihtopäivän aamuna, mutta nyt ei voi keliä ja kilpailun aiheuttamaa rasitusta loppuviikolle arvioida ennakkoon. Hiihtosuunta on myös tänä vuonna meille epäedullinen Hetasta-Kautokeinoon. Tämä tarkoittaa yli tunnin pidempää kotimatkaa takaisin Olokselle. Tähän päälle miesten ja suksien huolto ennen unia ja seuraavana päivänä heti aamusta Lapponian ensimmäiseen starttiin kiiruhtaminen lisäisi kokonaisrasitusta. Toki valittavana olisi ollut myös lyhyemmät 60 km tai 30 km matkat, mutta myöhempien lähtöaikojen johdosta maaliintulo näiltä matkoilta olisi tapahtunut suurin piirtein samoihin aikoihin kuin täydeltäkin matkalta ja olisiko se ollut enää muutenkaan sama asia? :) Viimeistään Neljän vuoren hiihdon jälkeen myös Markus taisi olla samaa mieltä Saami Ski Racen hylkäämisestä.

Lapponia-hiihto

Lapponia-hiihto on vuodesta 1978 saakka järjestetty hiihtokilpailu, joka koostuu kolmesta eripäivinä hiihdettävästä osakilpailusta. Kokonaiskilpailu koostuu maanantaina hiihdettävästä 60 km pitkästä Keimiön Kiekeröstä (Olos-Jeris-Keimiö-Jeris-Olos), keskiviikkona hiihdettävästä 50 km Himmelriikin hiihdosta (Vuontisjärvi-Pallas-Olos), sekä perjantaina kilpailun päättävästä 80 km Karra huikosesta (Hetta-Pallas-Olos). Kokonaiskilpailu koostuu näiden kolmen hiihdon yhteenlasketuista ajoista. Pitkien matkojen lisäksi jokaisena hiihtopäivänä tarjolla myös puolimatkat ja jos koko kiertue ei kiinnosta, niin halutessaan on mahdollista hiihtää vain yksittäisiä pitkiä tai lyhyitä matkoja.

Lapponia-hiihdon reittikartta löytyy täältä. Alla Lapponia-hiihdon reittiprofiilit ja reittikuvaukset poimittuna kilpailun sivuilta.

Luvassa on rankkaa nousua tunturiin ja vauhdikasta alamäkeä. Keimiön Kiekerö on monelle ylivoimaisesti haastavin taival matkoista hiihdettäväksi. Siepinkurun jälkeen järven ylitse hiihdettyäsi alkaa raju nousu Keimiötunturiin.  Keimiötunturista lasketaan vauhdikkaasti takaisin Jerikselle, josta latu jatkuu jälleen järven jäätä pitkin jälleen nousujohteisesti kohti Olosta. Lopputaipaleella palauttavia laskuja ei ole tarjolla.

Himmelriikin Hiihdon alkumatka on reitin ehdottomasti haastavin osuus. Järven takana siintävä usean kilometrin mittaisessa jyrkässä nousussa on jalkojen lihasten oltava kunnossa. Alun nousun jälkeen alkaa nautinnollinen osuus tunturissa. Laskuvoittoista latua seuraillaan Nammalakuruun. Siitä jatketaan kohti Keräsjärveä josta jatketaan hiihdellen mukavan loivaa nousua, jota seuraa muutama ylämäki vielä Pallakselle. Pallaksen jälkeen latu on pääsääntöisesti alamäkeä. Liukkaalla kelillä lasku jatkuu vauhdikkaasti Torassieppiin. Loppu on vielä nousujohteinen mutta alkumatkan mäkeen verrattuna Olokselle nousu vaikuttaa loivalta.

Lapponia-hiihdon pisin matka, edustaa monen mielestä helpointa reittiä. Ounasjärven jäältä hiihdetään nousuvoittoisesti Pyhäkerolle avotunturiin. Tämän jälkeen lähdetään vuorottelemaan nousuja ja laskuja. Latu johtaa Sioskuruun, josta nousun jälkeen lasketaan suojaisempaan Pahakuruun. Pahakurua seuraa Hannukuru. Kortejängän huoltopisteen jälkeen noustaan kohti Pallasta välillä tunturimaastossa hiihtäen, välillä metsän suojasta nauttien. Pallakselta lähtien latu on pääsääntöisesti alamäkeä, pitkää ja loivaa laskua. Torasjärveltä maasto alkaa nousemaan Olokselle. Karra Huikosen suurimmat haasteet ovat reitin pituus, joka vaatii todellista kestävyyskuntoa sekä omien voimien oikeaa jaottelua. 

Ylläs-Levi

Kisarupeamme on tarkoitus päättää Lapponian perään hiihdettävällä Ylläs-Levi hiihdolla. Ylläs-Levi hiihto hiihdetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Ensimmäisenä vuonna kyseessä oli lähinnä testihiihto, jonka jälkeen järjestelyoikeus siirtyi nykyiselle organisaatiolle. Kilpailu sai heti viime vuonna Visma Ski Classic sarjan osakilpailuarvon. Visma Ski CLassic on pitkien matkojen "maailman cup" osakilpailusarja, johon esim. Vasaloppet ja Marcialonga kuuluvat. Tämä tarkoittaa sitä, että viivalla ovat myös kaikki maailman parhaat pitkän matkan hiihtäjät. Se kuinka näin uusi kilpailu on päässyt samantien osaksi Ski Classic sarjaa, johtuu varmasti isolta osin siitä, että Ylläs-Levi hiihdon kilpailujohtajana toimii Teemu Virtanen, jonka on pitänyt hallussaan 24h maailmanennätystä ja jolla ymmärrykseni mukaan on hyvät suhteet Ski Classic -sarjan organisaatioon. Teemu yrittää myös Ylläs-Levi hiihdon yhteydessä Levillä rikkoa 24h hiihdon maailmanennätyksen. Ylläs-Levi hiihdon päämatkan pituus on vähän alle 70 km. Kilpailu starttaa Ylläsjärveltä, nousee Varkaankurun kautta Ylläksen yli ja laskentuu Äkäslompoloon. Äkäslompolon jälkeen noustaan Kukastunturille, jonka ylityksen jälkeen jatketaan Ylläksen Pyhätunturin yli kohti Aakenustunturia. Aakenuksen ohitetaan sen kupeesta, jonka jälkeen alkaa pitkä yli 10km tasainen osuus Aakenuspirtin kautta kohti Leviä. Tasainen osuus päättyy Levin päässä Pyhätunturin nousuun. Tämä on viimeinen isompi nousu ja tästä eteenpäin loppumatka on laskuvoittoista ja loivapiirteistä maastoa Levin kylään saakka, jossa kilpailun maali sijaitsee. Pitkän matkan lisäksi tänä vuonna uutena mukaan on tullut lyhyempi 55 km matka, joka lähtee Äkäslompolosta. Lyhyempi matka kulkee Kukastunturin kautta, mutta ohittaa Levin puoleisen Pyhätunturin.

Alla Ylläs-Levi hiihdon reitti ja profiili





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti