maanantai 10. elokuuta 2015

Somero yörogaining 7.8.2015

Elokuun MM-rogainingin lähestyessä Markus ja Antti ottivat tuntumaa kisaamiseen Somerolla. Lyhyen palautumisajan vuoksi sarjaksi valittiin "vain" neljän tunnin kisa. Tavoitteena oli lähinnä tehdä hallittu suoritus ja oikeita päätöksiä oikeaan aikaan. Lyhempi sarjakin riitti tähän hyvin ja pitkä 8 tunnin kisa olisi ollut vain venytetty versio samasta treenistä.

Kisavarusteita viritellessä pohdittiin milloin viimeksi on kisattu tällä kokoonpanolla ja molempien yllätykseksi päädyttiin tulokseen, että siitä on yli vuosi aikaa. Tämän jälkeen juoksukilometrejä oli karttunut Markukselle selvästi enemmän Antin keskittyessä enemmän maastopyöräilyyn.

Kansa vaeltaa kartanjaon jälkeen suunnitelupuuhiin.
Kilpailukeskus tarjosi upeat maisemat Lammenjärvelle.
Kartat saatiin työstettäväksi 1½ tuntia ennen starttia. Pullautekartta vaikutti hyvältä ja rasteja oli ripoteltu tasaisesti isojen pisteiden keskittyessä ulkokehälle. Päätimme suunnitella reitin kartan pohjoispuoliskolle kiertämään sekä luoteis- että koilliskulmien arvorastit myötäpäivään. Näiden jälkeen rastilla 217 matkaa olisi kasassa jo 25 kilometriä, joten maaliin olisi suunnattava suoraviivaisesti.

Jaoimme matkan osiin ja teimme sen perusteella tavoiteaikataulun rasteilla leimaamiseen. Rastilta 217 arvioimme tarvitsevamme maaliin selviytymiseen 1,5 tuntia, joten ensimmäiseen 25 kilometriin olisi käytettävissä 2,5 tuntia, huh. Alun rastien maastoa katsellessa kilometritahtitavoite näytti hurjalta, mutta lähdimme sillä matkaan ja päätimme tehdä tarvittavat ratkaisut matkalla.

Startti klo 22:00.00

Ensimmäiselle rastille 145 saavuimme kärkijoukossa. Rastinotto pienen varmistavan kaarroksen kanssa aukon reunan kautta. Ei isoa virhettä, mutta aikataulua oltiin silti perässä jo 3 minuuttia. Toinen rasti 167 löytyi myös varmistavan koukun kautta ja aikataulusta oltiin perässä yli 5 minuuttia.

Valo väheni maastossa nopeasti ja tunnin menon jälkeen metsässä oli jo tarvetta otsavaloille.
Rastit 170 ja 169 osuivat kerralla kohdalleen ja rastiväleillä pidettiin kovaa tahtia. Silti aikataulu karkasi jo lähes 20 minuutin päähän, joten ensimmäisen tunnin täyttyessä teimme käytännössä päätöksen jättää koilliskulman rastit pois suunnitelmasta. Rastit 160 ja 150 osuivat suoraan kohdalleen ja niiden jälkeisellä tieosuudella teimme uuden suunnitelman loppuosalle, jonka mukaisesti jätimme kartan yläkulman käymättä ja lisäsimme suunnitelmaan rastit 257 ja 218.

Oikaisupätkä onnistui muuten hyvin, mutta rastien 126 ja 218 välinen hakkuu osoittautui hitaaksi valinnaksi pienten lampien kiertelyineen. Antti kadotti yhden juomapulloistaan tähän pusikkoon - tyhjän onneksi.

Kiikalan alue tarjosi ajoittain erittäin upeaa paksua sammalta jalan alle.
Rastilla 277 pääsimme jälleen alunperin suunnittelemallemme reitille ja totesimme olevamma 9 minuuttia aikataulusta edellä. Molemmilla oli vielä hyvin menohaluja tallella ja seuraavalla tieosuudella työstimme tossua sen verran vauhdikkaasti että rastilla 124 olimme jo yli 11 minuuttia aikataulua edellä. Loppupuolen aikataulu oli siis selvästi alkupuolta löysempi.

Rastit osuivat kuten kuuluisa telkkä pönttöön.
Tämän myötä uskalsimme ottaa vielä pari rastia (157 ja 155) lisää suunnitelmaan ennen rastia 147, jolta olimme laskeneet maaliin olevan puolen tunnin matka rastin 164 kautta. Molemmat lisärastit löytyivät kerrasta, mutta niiden välillä emme löytäneet pientä oikopolkua maastosta ja jouduimme turvautumaan tiekiertoon. Tämä n. minuutin lisäkoukku yhdistettynä rastin 147 arvioitua hitaampaan rastinottoon johti siihen, että olimme tällä rastilla jälleen 5 minuuttia aikataulusta jäljessä.

3,5 tunnin intensiivisen yösuunnistuksen jälkeenkin jaloissa oli virtaa vielä niin, että olimme toiveikkaita ajan kiinni juoksemisesta ennen maalia. Pitkällä hiekkatiepätkällä tykittelimme pari alle 5 minuutin kilometriä ja viimeistä kertaa metsään kohti rastia 164 sukeltaessamme aikaa oli viimeiseen kilometriin n. 8 minuuttia. Rasti löytyi mäen päältä hyvin, mutta mäkisessä maastossa emme kyenneet pitämään aivan tarvittavaa tahtia yllä ja neljän tunnin aikaraja täyttyi maalin jo näkyessä.

Maaliin klo 02:00.33

Puolen minuutin myöhästymisen johdosta 112 pisteen saldosta sakotettiin 3 pistettä, mutta 109 pisteenkin tulos riitti sarjan voittoon 2 pisteen marginaalilla. Suunnitelma osoittautui siis tällä kertaa turhan optimistiseksi ja pääsimme tekemään nopeita päätöksiä matkan varrella, mikä oli toisaalta reissun tavoitekin.

Maalissa hikisenä, mutta tyytyväisenä.
Suunnistuksen toteutus oli meille loistotasoa ja juoksukin kulki hyvin. Tästä on hyvä jatkaa valmistautumista 22.-23.8. Saariselällä kisattavaan MM-rogainingiin.

Kartta ja kuljettureitti. Kartta oli kaiken kaikkiaan erittäin hyvä ja paikkansa pitävä. 
Kilpailun kotisivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti