sunnuntai 9. elokuuta 2015

Mesikämmen Challenge 18.7.2015


Ähtärin Mesikämmen Challengeen Rajavillit starttasivat Heinolalaislähtöisellä joukkueella eli Jarin ja Markuksen voimin. Idea osalistumisesta syntyi kesäkuun alussa kaksikon käydessä puhelimessa lävitse vuoden siihen astisia epäonnistumisiaan. Lopullinen ilmoittautuminen tosin laitettiin vetämään vasta reilu pari viikkoa ennen kisaa, kun päällekäiset menot olivat rauenneet ja molempien perheiden kesälomareissut saatu sopivasti sovitettua Ähtärin reissun yhteyteen.

Alkuvuosi ei siis tosiaankaan ole mennyt Rajavillien porukalla täysin putkeen. Jos viime vuonna onnistumisia tuli lähes järestään tapahtumasta toiseen, niin tänä vuonna ehjää ja puhdasta suoritusta ei meinaa osua kohdalle millään. Toki oma osuutensa on varmasti myös porukan omilla odotuksilla, jotka ovat aikaisempien kokemusten myötä nousseet. Se mikä aikaisemmin oli omasta mielestä hyvä suoritus, ei välttämättä enää sitä ole. Tämän vuotiseen trendiin ei Mesikämmen Challengekään tuonut isoa muutosta. Itse aiheutettujen koukkujen lisäksi pikku mutkia matkaan aiheutti niin järjestäjä, kuin sattumakin.

Ähtärin loma

Ähtäriin Jari ja Markus saapuivat omien kannustusjoukkojen (lue perheiden) kanssa hyvissä ajoin perjantaina. Majoituksena toimi Ähtärin eläinpuiston leirintäalueen iso mökki, jonka joukkue ja kannustusjoukot jakoivat. Ilta meni yhdessä päivällistä nauttien, kuulumisia vaihtaen, kisakamoja viritellen ja seuraavan päivän taktiikkaa puiden. Kaikki saatiinkin laitettua valmiiksi, joten nukkumaan saattoi käydä hyvillä mielin. Uni tosin ei kummallakaan meinannut kovin helposti tulla ja levottomasti menneen yön jälkeen miehet vetivät lauantaiaamuna kisakamat päälle ja aamupalan suihinsa ennen kisakeskuksena toimineelle Tuomarniemen Metsäoppilaitokselle siirtymistä. Kisakeskukseen Ähtärin eläinpuiston leirintäalueelta oli autolla vajaan 10 minuutin matka, joten kovin isoja ennakkoja ei siihen siirtymään tarvinnut varata. Kilpailumateriaalien jako alkoi lauantaiaamuna klo. 7:00 ja itse kilpailu starttasi klo. 10:00. Reitin suunnittelun lisäksi pyörät piti toimittaa pyöräilyosuuden lähtöpaikalle, joksi materiaaleista paljastui Ähtärin eläinpuiston sisäänmenoalue. Prologin, melonnan ja juoksuosuuksien kartat ilmoitettiin saatavaksi vasta näiden osuuksien lähtöpaikalla. Oletettavissa siis oli, että näiden osuuksien kartat sisältäisivät joitain karttakikkailuja. Muilta osin kilpailun kartat sisältyivät ennakkomateriaaleihin. Iso plussa järjestäjälle täytyy antaa siitä, että lähes kaikkia karttoja oli kaksi kappaletta. Reittisuunnittelu sujui suht nopeasti ja reitti vaikutti suhteellisen simppeliltä ja selkeältä. Jälkeenpäin voi todeta, että enemmän olisi voinut tutkia kartan tarjoamia reittivaihtoehtoja ja pohtia niiden kannattavuutta suorimpaan reittiin verrattuna. Useammassakin kohdassa tämä olisi kannattanut.

Viimeiset tarkistukset ennen lähtöä...
...ja Nuppi ja Nahka ovat valmiita kisaan.


Lähtökarsinassa rennoissa tunnelmissa kuulumisten vaihtoa Väsyneiden isien kanssa vielä ennen lähtöä

Prologi

Prologin kartat saatiin käteen lähtölaukauksesta. Tehtävänä oli väyläsuunnistus Metsäoppilaitoksen pihapiirissä. Väyläsuunnistuksessa kartalla näkyy ainoastaan rastien väliset viivat ja maastoa hieman viivojen molemmin puolin. Taktiikkamme oli lähteä pienellä riskilläkin heti alkuun kovaa ja pyrkiä olemaan kärkijoukoissa prologin maalissa. Alun pusikoissa jäimme hieman pussiin ja muutama joukkue pääsi  karkaamaan, mutta leveämmällä tiepätkällä saimme kurottua eroa kiinni. Kuudes rasti oli yhteinen molemmissa sarjoissa ja siellä oli ruuhkaa pihtileimasimelle. Kaikki meni hyvin 9. rastille saakka. Tähän kohtaan oli osunut pieni järjestäjän kämmi, rasti oli väärässä paikassa. Löysimme kyllä saman tien rastin, mutta emme uskaltaneet leimata sitä, koska se ei ollut siellä missä kartan mukaan rastin pitäisi olla. Tunnollisina haravoimme muutaman muun joukkueen kanssa aluetta viiden minuutin ajan, kunnes totesimme, että oikean rastin on pakko olla se väärässä paikassa oleva. Loput rastit telkkänä pönttöön ja maalileimauksen kautta kohti seuraavaa osuutta. Tässä vaiheessa kisaa sijoitus oli 7. ja kärkeen matkaa 5:40. Ei siis katastrofi, mutta viiden minuutin turha haravointi harmitti. Loput 40 sekuntia eroa tuli reitinvalinnoista. Me kuljimme reitin mukaisesti rastilta toiselle, kun kärkijoukkueet leimasivat rastit satunnaisessa järjestyksessä.

Väyläkartalla rasteja hakemassa.
Prologin maalissa Palju.eu:n kanssa samanaikaisesti

10 kärki prologissa:
1. 0:17:25 Avanti Adventure (2449 m)
2. +0:00:31 SK Wunderpojkar (2502 m)
3. +0:03:12 Pihkaniskat (2740 m)
4. +0:03:21 Hiiltomiehet 2 (N) (2783 m)
5. +0:05:32 palju.eu (2740 m)
6. +0:05:40 Rajavillit (2976 m)
7. +0:06:37 Hortus Medikales (N) (2884 m)
8. +0:06:54 Väsyneet (2991 m)
9. +0:07:30 wrc2015.rogaining.fi (2904 m)
10. +0:09:34 Hiiltomiehet 1 (3416 m)


Juoksu

Kilpailun ensimmäinen varsinainen osuus oli juoksuosuus, joka sisälsi yhden vesistön ylityksen. Järjestäjä tarjosi ylitystä varten yhden Finfoamin per joukkue. Myös omia kelluntavälineitä sai käyttää, mutta ne piti kantaa mukana koko osuuden ajan eläinpuistolle asti. Pientä taktikoinnin varaa oli siinä, missä vaiheessa patjan nouto ja palautus tapahtuisi, ne kun eivät olleet juoksureitillä. Meidän suunnitelma oli leimata 1. rasti, hakea patjat, suunnata suoraan rantaan, uida patjalla suoraan patjan palautuspisteelle ja jatkaa siitä 2. rastille. Suunnitelma hyvä - toteutus huono. Patjan noudon jälkeen ajauduimme rantaan ihan liian pohjoiseen ja rantauduimme vastarannalle suoraan 2. rastin kohdalle. No, muutos suunnitelmaan lennosta, 2. rastin leimaus, patjat palautuspaikalle ja siitä 3. rastille.

Finfoamin kanssa uimista

Loput juoksuosuuden rastit menivät ongelmitta. CP6:lla saimme Quest1:n sijainnin, joka sijaitsi suunnitellun juoksureitin varrella Ähtärin eläinpuiston leirintäalueella. Tehtävänä oli toisen istua polkuauton kyydissa, kun toinen työntää autoa radan lävitse. Matkalla kohti eläinpuistoa saimme myös kovaa kannustusta perheenjäseniltämme, kun juoksureittimme kulki mökkimme pihan lävitse. Ähtärin eläinpuistoon saavuimme sijalla 6. Myös osuusajoissa olimme kuudenneksi nopein 4:20 nopeinta joukkuetta Hiiltomiesten 1:stä hitaampina.

Omien kannustusjoukkojen ohi juoksemassa

Ensimmäiset 8 joukkuetta Eläinpuistolla:

 1. 1:00:39 SK Wunderpojkar
 2. +0:00:07 Avanti Adventure
 3. +0:03:17 palju.eu
 4. +0:03:46 Lumi Chip
 5. +0:06:20 Hiiltomiehet 1
 6. +0:06:33 Rajavillit
 7. +0:06:58 wrc2015.rogaining.fi
 8. +0:07:35 Pihkaniskat

Ähtärin eläinpuisto

Eläinpuistolla tehtävänä oli suunnistaa eläinpuiston aluekartan ja rastimääritteiden avulla ja leimata pihtileimasimella rastit aluekarttaan rastin sijaintien kohdalle. Rastimääreet olivat tyyliin: "Susiaitauksen luoteiskulma" tai "Pöllötalossa Lehtopöllon häkin takana". Kartta oli hyvin suuripiirteinen, joten ennakolta helpolta kuulostanut tehtävä aiheutti usealle joukkueelle päänvaivaa ja ylimääräisiä mutkia, myös meille. Alueella kun risteili erilaisia teitä ristiin rastiin ja aluekartassa oli vain yksi ympyrä ja siinä palloina eläinten summittaiset sijainnit. Eläintarhalle tulosta eläintarhalta lähtöön olimme vasta 14. nopein joukkue 6:10 nopeinta joukkuetta hitaampina.

Sijoituksemme putosi yhdellä seitsemänneksi, lähinnä hitaan vaihtoajan takia, mutta pari joukkuetta oli hyvin lähellä edessä. Ero kärkeen tuplaantui eläinpuistolle tuloon verrattuna:
  
1. 1:25:24 Avanti Adventure
2. +0:01:46 SK Wunderpojkar
3. +0:04:31 palju.eu
4. +0:09:00 Lumi Chip
5. +0:11:52 Pihkaniskat
6. +0:11:52 Hiiltomiehet 1
7. +0:12:09 Rajavillit
8. +0:12:15 Hiiltomiehet 2 (N)
9. +0:14:29 wrc2015.rogaining.fi
10. +0:16:01 Väsyneet
  

Ensimmäinen pyöräilyosuus

Eläinpuisto pyörityksen jälkeen hypättiin pyörien päälle. CP9 oli helpporasti, mutta CP10 aiheutti monelle joukkueelle päänvaivaa. Meidän tarkoituksena oli lähestyä rastia lyhyintä reittiä polkua pitkin. Onneksemme ajoimme ohi polun risteyksestä. Tajusimme tämän kyllä lähes samantien, mutta kääntymisen sijaan Markus ehdotti takakoukun tekemistä tietä pitkin. Tämä ratkaisu olikin loistava valinta. Polku oli suhteellisen hidaskulkuinen ja lisäksi rastin löytäminen polun kautta osoittautui monelle joukkueelle vaikeaksi. Pahiten aikaa menetti SK Wunderpojkar joka käytti CP9 ja CP10 välille yli 24 minuuttia, meidän selvitessä toiseksi nopeinpana 9:ssä minuutissa. Tämän onnistumisen johdosta olimmekin kilpailussa yht'äkkiä neljäntenä vain 5:32 kärkeä jäljessä.

Kieli keskellä suuta "sillalla".

Tilanne CP10:ltä lähtiessä:

1. 1:49:18 palju.eu
2. +0:03:05 Avanti Adventure
3. +0:03:11 Lumi Chip
4. +0:05:32 Rajavillit
5. +0:17:00 Väsyneet
6. +0:17:17 wrc2015.rogaining.fi
7. +0:17:39 Hiiltomiehet 2 (N)
8. +0:17:48 Hortus Medikales (N)
9. +0:18:31 Väsyneet Isät
10. +0:19:03 Hiiltomiehet 1
11. +0:19:37 SK Wunderpojkar

CP11:lle valitsimme suorimman reitin linjaa pitkin. Valitsimme kuljettavaksi oikeanpuoleisen "polun", jonka varrella rasti sijaitsi. Polku oli lähes olematon, joten sen kulkeminen oli hidasta. Jälkeenpäin fiksumpi ratkaisu olisi ollut käyttää linjan vasemman puoleista moottorikelkkauraa, jossa tosin ongelmana olisi ollut löytää oikea kohta, josta poiketa oikealle. Toinen hyvä vaihtoehto olisi ollut tehdä takakoukku isompaa uraa pitkin.

Reittivalinnat CP9-CP11
CP12-CP14 sijaitsivat kaikki polun varressa. CP12 oli tervahaudassa vauhdikkaan alamäen varressa. Polku toi sen verran vauhdilla, että emme malttaneet himmata tarpeeksi vauhtia, jotta kartan luku olisi onnistunut tarkasti. Niinpä painelimme rastista 300m pitkäksi ennen kuin tajusimme mokamme. Jätimme pyörät siihen ja kävimme hakemassa jalkaisin rastin. Tähän koukkuun paloi aikaa 4,5 minuuttia.

Kämmäilyä CP12:lle

CP11:ltä Swin & run osuuden alkuun olimme kahdeksanneksi nopeimpia 3,5 minuuttia nopeinta hitaampina. Ilman 4,5 minuutin koukkua olisimme siis olleet nopeimpia tällä välillä. Jos ja jos. Sijoituksemme säilyi neljänsinä, mutta eroa kärkeen tuli lisää.

Tilanne Swim & run osuudelle tultaessa:

1. 2:21:04 Avanti Adventure
2. +0:00:30 Lumi Chip
3. +0:01:40 palju.eu
4. +0:08:33 Rajavillit
5. +0:15:04 Hiiltomiehet 1
6. +0:18:06 SK Wunderpojkar
7. +0:18:39 wrc2015.rogaining.fi
8. +0:18:50 Väsyneet
9. +0:19:59 Väsyneet Isät

Swim & run osuudelle saapumassa

 Swim & run


Tällä osuudella molemmilla kisaajilla oli järjestäjän puolesta omat Finfoamit. Haettavana oli 7 rastia. Suunnitelmana oli pitää vesistön ylitykset lyhyinä ja kulkea maata pitkin eristelevyn kanssa polkuja ja teitä pitkin milloin se oli järkevää. Itse rastien haku sujui kohtuudella. Markuksella olisi ollut kyytiä mennä vähän kovempaakin, mutta Jarilla patjailu veti konttorityön jäykistämät hartiat ihan jumiin. Varsinkin pisin rastiväli CP19-CP20 tuntui olevan totaalista tuskaa. Osuuden isoin tappio syntyi kuitenkin osuuden viimeisellä rastilla CP21, joka oli keskellä suolampea. Könysimme ensin kaulaamme myöten suossa rastille, jossa Markus tarttui emitin naruun leimatakseen rastin. Ainoa ongelma oli, että narun pää näytti aika tyhjältä. Emittiä ei näkynyt mailla eikä halmeilla. Muutama kirosana ja ajatus, että tässäkö tämäkin kisa sitten oli. Ei muuta kuin samoja jälkiä takaisin katsomaan sattuisiko emitiä näkymään jossain suon pinnalla. Puoleen matkaan takaisin päin päästyämme rannalta huusi punatakkinen nainen: "Etsittekö sellaista oranssia muovipalaa?" Joo juurikin sitä, ei muuta kuin takaisin tielle emitin hakuun ja sieltä takaisin suon keskelle. Rastilta vaihtoon, pienen miesten huolto/tankkaustauon jälkeen hyppäys pyörien selkään ja kohti MTB2 osuutta.

Jarille tuskainen viimeinen Finfoam-osuus

Swim & runin mutkat

Swim & runin osuusajat (Ei mennyt ihan putkeen):
1. 0:36:29 Hiiltomiehet 1 (3608 m)
2. +0:02:18 palju.eu (3778 m)
3. +0:02:49 Pihkaniskat (3584 m)
4. +0:04:01 Avanti Adventure (4006 m)
5. +0:05:55 Välkkylä Force (4377 m)
6. +0:05:56 wrc2015.rogaining.fi (3702 m)
7. +0:06:31 SK Wunderpojkar (3840 m)
8. +0:06:58 Väsyneet Isät (3909 m)
9. +0:08:19 Väsyneet (3631 m)
10. +0:09:52 Suopursut 1 (3920 m)
11. +0:10:30 ROBUST (3865 m)
12. +0:11:47 Hortus Medikales (N) (3685 m)
13. +0:12:59 Hiiltomiehet 2 (N) (3662 m)
14. +0:13:04 Lumi Chip (3902 m)
15. +0:13:35 Rajavillit (4131 m)

Kilpailun tilanne swim & runista lähtiessä:

1. 3:01:15 palju.eu
2. +0:00:03 Avanti Adventure
3. +0:09:36 Lumi Chip
4. +0:11:06 Hiiltomiehet 1
5. +0:18:11 Rajavillit
6. +0:20:35 wrc2015.rogaining.fi
7. +0:20:37 SK Wunderpojkar
8. +0:21:28 Pihkaniskat
9. +0:22:58 Väsyneet Isät
10. +0:23:15 Väsyneet

MTB2

Pyöräily swim & runista melonnan alkuun sujui ilman suurempaa draamaa. Osittain umpeen kasvaneen metsäautotien varressa ollutta CP24:sen sijaintia jouduimme pari kertaa varmistelemaan, mutta sekin löytyi lopulta ilman suuria mutkia. Osuusaikojenkin perusteella osuus meni ihan hyvin.



Ähtärin alue tarjosi ajoittain upeita polkuja kangasmetsässä.

Pyöräily swim & runista melontaan:

1. 0:53:15 SK Wunderpojkar (15982 m)
2. +0:00:05 Hiiltomiehet 1 (15174 m)
3. +0:02:03 Lumi Chip (15404 m)
4. +0:05:03 Rajavillit (14839 m)
5. +0:07:58 Avanti Adventure (16094 m)
6. +0:11:22 palju.eu (17950 m)
7. +0:14:42 The Last Boy Scouts (14472 m)
8. +0:15:44 Väsyneet Isät (16265 m)
9. +0:17:34 Välkkylä Force (16686 m)
10. +0:18:05 ROBUST (15878 m)
11. +0:18:54 Väsyneet (17183 m)
12. +0:19:42 wrc2015.rogaining.fi (17494 m)

Samalla tavoitimme hieman kärkeä, vaikkakin top4 joukkueet alkoivat tässä vaiheessa erottua omaksi nelikoksi:

1. 4:02:24 Avanti Adventure
2. +0:03:10 Hiiltomiehet 1
3. +0:03:20 palju.eu
4. +0:03:36 Lumi Chip
5. +0:12:30 SK Wunderpojkar
6. +0:15:10 Rajavillit
7. +0:30:40 Väsyneet Isät
8. +0:32:16 wrc2015.rogaining.fi
9. +0:33:36 Pihkaniskat
10. +0:34:01 Väsyneet

Melonta

Pyöräilyn ja melonnan vaihto oli meiltä hieman hidas, mutta melonta itsessään oli meiltä yksi tämän kilpailun suurimmista ilonaiheista. Yleensä melontaa ei voi laskea joukkueemme vahvuuksiin vähäisen harjoittelun johdosta, mutta ilmeisesti tässäkin lajissa on tapahtunut kehitystä. Melonta tuntui alusta asti hyvältä ja sitä näytti myös osuusaika, joka oli kilpailun kolmanneksi nopein. Itse melontaosuuden kartan saimme vasta melonnan lähdössä, eikä osuudelle saanut ottaa mukaan mitään muita karttoja. Jekkuna kartassa oli veden puute. Kaikki vesi oli nimittäin poistettu kartasta, eli vesi näkyi valkoisena. Onneksi olimme ennen kisaa arvailleet melonnan reittivaihtoehtoja ja sen takia mielessä oli jonkinlainen mielikuva veden sijainnista.

Melonnan osuusajat:
1. 0:50:31 Hiiltomiehet 1 (5530 m)
2. +0:01:33 Väsyneet (5573 m)
3. +0:02:45 Rajavillit (5615 m)
4. +0:02:58 palju.eu (5707 m)
5. +0:05:20 Väsyneet Isät (5687 m)
6. +0:05:24 wrc2015.rogaining.fi (5494 m)
7. +0:06:00 Avanti Adventure (5822 m)
8. +0:06:14 SK Wunderpojkar (5647 m)
9. +0:07:08 Hortus Medikales (N) (5592 m)
10. +0:07:12 Pihkaniskat (5751 m)
  

Tilanne melonnan jälkeen:

1. 4:59:23 Hiiltomiehet 1
2. +0:04:32 palju.eu
3. +0:04:58 Avanti Adventure
4. +0:14:19 Lumi Chip
5. +0:19:38 SK Wunderpojkar
6. +0:19:45 Rajavillit
7. +0:34:36 Väsyneet Isät
8. +0:35:54 Väsyneet
9. +0:36:59 wrc2015.rogaining.fi
10. +0:41:33 Pihkaniskat

Suunnistus

Juoksuosuuden suunnistuskartan saimme melonnan maalissa olleesta postilaatikosta. Jo ennakkoon oli ilmoitettu, että jos juoksuosuudella aikoo uida, täytyy melonnassa päällä olleet liivit ottaa juoksuosuudelle mukaan. Me päätimme ottaa liivit mukaan ja jälkeenpäin ajateltuna se oli ihan hyvä päätös. Juoksuosuuden lopussa oli myös yksi quest, jossa toisen joukkueen jäsenen piti kalliokiipeillä kallio ylös ja laskeutua sieltä tämän jälkeen alas. Toisen parista piti sillä aikaa kulkea samaista kalliota poikittain edes takaisin. Meistä Markus suoritti ylös-alas kiipeilyn ja Jari poikittaiskiipeilyn. Ylös-alas kiipeilytehtävä oli ihan hauska ja mielenkiintoinen, mutta poikittaiskiipeily oli lähinnä juoksemista ja valjaiden varmistusköyden riuhtomista mukana.

Juoksuosuuden ajoissa olimme neljänsiä. Kärkijoukkueista Avanti ja palju.eu eivät käyttäneet uintimahdollisuutta ja hävisivät tässä reitin valinnassa noin kaksi minuuttia sen käyttäneille:

1. 0:41:34 Hiiltomiehet 1 (3971 m)
2. +0:02:28 SK Wunderpojkar (3845 m)
3. +0:07:39 Avanti Adventure (4143 m)
4. +0:09:50 Rajavillit (4113 m)
5. +0:10:00 palju.eu (4317 m)
6. +0:15:43 Väsyneet Isät (4409 m)
7. +0:19:05 wrc2015.rogaining.fi (4427 m)
8. +0:19:28 Suopursut 1 (4610 m)
9. +0:19:45 Hiiltomiehet 2 (N) (4770 m)
10. +0:20:51 Lumi Chip (4671 m)

Juoksuosuudella ohitimme Lumi Chipin, mutta eroa siitä eteenpäin alkoi olla jo jonkin verran. Tilanne juoksun vaihtoon saapuessa:

1. 5:43:06 Hiiltomiehet 1
2. +0:14:15 Avanti Adventure
3. +0:16:03 palju.eu
4. +0:21:40 SK Wunderpojkar
5. +0:32:53 Rajavillit
6. +0:36:46 Lumi Chip
7. +0:53:17 Väsyneet Isät
8. +0:56:57 wrc2015.rogaining.fi
9. +0:59:25 Välkkylä Force
10. +1:04:17 Pihkaniskat

MTB3 - Epäonnea ja huonoa reitinvalintaa

Juoksusta takaisin melonnan lähtöön TP5:lle päästyämme pakkasimme juoksukengät reppuut, laitoimme pyöräilykamat päälle, haukkasimme evästä ja tankkasimme pullot ja juomapussit vedellä ja urheilujuomalla. Nestettä olikin päivän aikana kulunut ihan huolella, koska päivä oli ollut todella lämmin. Swim & run osuudella juomat jo kertaalleen ehtivät loppumaan ja nytkin nestevarannot olivat jo aika vähissä. Suhteellisen pitkään kestänyt vaihto alkoi olla suoritettu ja olimme valmiita hyppäämään pyörien päälle, kun huomasimme, että Markuksen eturengas oli tyhjä. Renkaan vaihtoon ja sekoilu vielä lähteissä reitinvalinnassa ja olimme saaneet kulutettua TP5:llä aikaa 18 minuuttia.


Epäonnen ja reitinvalintasekoilun lisäksi, valitsemamme reitinvalinta oli huono. Suurin osa joukkueista valitsi seuraavalle pitkälle rastivälille reitiksi paluun samoja jälkiä takaisin, mistä olimme tulleetkin. Meidän reitinvalinta oli koukata pohjoisen kautta lyhyempää polkua pitkin isommalle tielle ja ajaa sitä pitkin etelään. Palju.eu teki myös täysin uniikin reitinvalinnan ja kiersi pitkän lenkin isoja teitä pitkin. Heidän valintansa kuitenkin kannatti, koska hyvällä jalalla Palju oli seuraavan rastivälin nopein joukkue.

Kärkijoukkueiden reitinvalinnat TP5:ltä poistuttaessa (ei kilpailun todellinen tilanne)
 Entäpä sitten se meidän reitinvalinta. Reittimme alkuosan polku, jota ei ollut pitkälti, oli kuitenkin niin hidas kulkuista, että meidän piti käytännössä raahata pyörämme sen läpi. Tai yritimme me siinä ajaakin, mutta huonoin seurauksin. Yksi isompi kivi tuli polulla vastaan vähän yllättäen, Jari ehti nostaa eturenkaan kiven yli, mutta eturatas otti siihen kiinni ja ohjelmanumerona oli voltin yritys pyörän kanssa suorin vartaloin. Ihan täysin sekään ei onnistunut vaan lopputuloksena oli syöksyminen pää edellä kiveen. Onni onnettomuudessa oli, että vauhtia ei ollut paljon ja pyöräilykypärä oli päässä. Lopputuloksena kuhmu kypärään, mutta onneksi ei muualle.

Osumaa ottanut pyöräilykypärä
GPS-seurannan perusteella TP5:ltä seuraavalle rastille CP33:lle hävisimme edellämme oleville joukkueille karkeasti:


+3 min SK Wunderpojkar
+5 min Lumi Chip
+9 min Hiiltomiehet1
+10 min Avant
+11 min Palju

Kuva esittää eri reitinvalinnat rastille CP33 (ei kilpailun todellinen tilanne)
Tässä vaiheessa oli jo selvää, että meidän osalta suurin kiire ja taistelu sijoituksista oli ohitse ja kilpailun loppu olisi lähinnä suorittamista ja maaliin pääsyn odottelua. Tilanne kilpailussa oli CP33:lta lähtiessä:

1. 6:20:23 Hiiltomiehet 1
2. +0:13:17 palju.eu
3. +0:16:09 Avanti Adventure
4. +0:29:30 SK Wunderpojkar
5. +0:46:39 Lumi Chip
6. +0:59:59 wrc2015.rogaining.fi
8. +1:00:37 Rajavillit
9. +1:03:19 Väsyneet Isät
10. +1:22:40 Pihkaniskat
11. +1:22:59 Väsyneet
 
CP33:lta CP36:lle oli pyöräilyrastien hakemista. Tässä vaiheessa wrc2015.rogaining.fi joukkue oli painellut meidän ohitse, tosin saavutimme heidät heti rastin CP33 jälkeen. Ennakkoon oli ilmoitettu, että rastin CP34 sijainti selviää rastilla CP33. Siellä olikin kartta ja ohjeet seuraavalle rastipisteelle. Tosin CP34 ei ollut sielläkään vaan joukkueita ajatettiin Ähtärin hiihtoverkostoja pitkin paikasta toiseen, kunnes varsinainen rasti löytyi Ähtärin ehkäpä korkeimmalta paikalta mäen päältä. Sieltä lähdettyämme napsimme matkaan rastin CP35 sillan alta ja suuntasimme rastille CP36.

Vaikka haimme CP33:lta lähtiessä vähän vauhtia väärästä suunnasta niin siitä huolimatta etenemisemme oli suhteellisen nopeaa:
1. 0:33:04 palju.eu (7740 m)
2. +0:00:18 Hiiltomiehet 1 (7694 m)
3. +0:00:51 Rajavillit (7683 m)
4. +0:01:04 Avanti Adventure (7874 m)
5. +0:01:43 wrc2015.rogaining.fi (7716 m)
6. +0:05:55 Pihkaniskat (8123 m)
7. +0:08:11 Hortus Medikales (N) (7270 m)
8. +0:08:59 Väsyneet (7179 m)

Koukerot CP33:lta rastille CP36.

Ennakkoon oli ilmoitettu, että myös CP37:n sijainti kerrottaisiin vasta rastilla CP36. Sinne saavuimme yhtämatkaa wrc2015.rogaining.fi joukkueen kanssa. Rastilla oli jostain reilusti viime vuosituhannelta oleva kartta, johon oli merkitty CP37:n sijainti. Tovin karttaa tutkittuamme meille selvisi, että rasti sijaitsee pari saarta etelään. Pyörät siis parkkiin, kahlaus kainaloita myöten joen yli, sitten rämpiminen tiheää risukkoa kasvavan saaren lävitse, vyötäröä myöten kahlaus 50 metriä toiseen saareen ja siellä hakuammunnalla rastin hakua. Jälkimmäinen saari oli lähes yhtä ummessa kuin ensimmäinen, joten näkyvyys saaressa oli kovin vähäistä. Heitimmekin saaressa ensin pienen turhan lenkin ennen kuin löysimme hienon laavun ja sieltä rastin.


CP37:n haku. Samassa näkyy myös raja, mihin oma kilpailukarttamme rajoittui.
Rastiväli CP36:ltä CP38:lle (ts. CP37:n hakuun mennyt aika):
1. 0:34:27 palju.eu (3695 m)
2. +0:00:32 Avanti Adventure (3640 m)
3. +0:00:39 Hiiltomiehet 1 (4159 m)
4. +0:01:31 ROBUST (3533 m)
5. +0:02:09 Välkkylä Force (3856 m)
6. +0:02:23 SK Wunderpojkar (3875 m)
7. +0:02:49 Hiiltomiehet 2 (N) (3589 m)
8. +0:04:11 Hortus Medikales (N) (3568 m)
9. +0:04:25 Rajavillit (3908 m)
10. +0:05:51 Väsyneet (3563 m)


CP37:aa hakiessamme olimme karistaneet wrc2015.rogaining.fi kintereiltämme, joten nykyinen sijoituksemme näytti aika selvältä, joten siinäkään mielessä suurempaa kiirettä ei enää ollut. CP38 sijaitsi Ähtärin venelaiturilla vedessä ja rastille pääsi ainoastaan styroksilevyjä apuna käyttäen. Markus sai kunnian käydä hakemassa tämän rastin, koska emit oli tiukasti narulla kiinni hänen repussaan. Sää oli alkuillan aikana muuttunut kuumasta ja aurinkoisesta viileäksi ja sateiseksi, jonka vaikutusta ajoviima vielä mukavasti korosti, joten ylimääräinen uiminen ei tuntunut kummastakaan enää kovin mukavalta. CP38:n jälkeen edessä olivat QUEST3, jossa rasti piti etsiä vanhoista juoksuhaudoista ja QUEST4, jossa piti suorittaa koulun pihalla lasten leikkipaikalle viitoitettu esterata. CP39 sijaitsi paloaseman tornissa, johon kiivettiin rappusia pitkin ja CP40 viimeisenä rastina oli sijoitettu maalin lähelle vanhaan bunkkeriin. Lopuksi enää lyhyt kurvailu maaliin ja kilpailu oli siinä. Oli aika kiittää toisiamme matkaseurasta, suunnata rantasaunaan lämmittelemään ja sieltä järjestäjän tarjoamalle maittavalle päivälliselle.

Viimeiset kurvailut maaliin
Maalissa jaksoi vielä hymyillä vaikka vilu oli jo aikamoinen
 Rastiväliajat CP38:lta maaliin:
1. 0:35:56 SK Wunderpojkar (8939 m)
2. +0:00:21 palju.eu (9326 m)
3. +0:03:36 Hiiltomiehet 1 (9195 m)
4. +0:04:04 Avanti Adventure (9521 m)
5. +0:04:23 Pihkaniskat (9150 m)
6. +0:08:54 Hortus Medikales (N) (9264 m)
7. +0:09:39 Välkkylä Force (10348 m)
8. +0:10:03 Väsyneet Isät (9238 m)
9. +0:11:32 Rajavillit (9102 m)
10. +0:12:32 Väsyneet (9480 m)
11. +0:13:52 ROBUST (9491 m)
12. +0:14:07 wrc2015.rogaining.fi (9421 m)


Lopputuloksissa sijoituksemme oli viides. Se olisi ollut muuten kuudes, mutta LumiChip jätti syystä tai toisesta välista CP34:n pyöräsuunnistusosuuden Ähtärin hiihtoladuilla. Koko radan suorittaneita joukkueita oli lopulta kymmenen.

Kilpailun lopputulokset
Loppuarvosanaksi annoimme itsellemme 7½ / 8-. Suoritus oli tyydyttävän ja hyvän välimaastossa. Loppusijoitus viides ei ole huono ja näin pitkässä kisassa kaikille sattuu matkaan omia mutkia. Nyt vielä epäonnikin vähän vaivasi rengasrikon myötä. Silti hieman huolellisemmalla tekemisellä ja ilman rengasrikkoa olisimme olleet taistelemassa edellä olleiden joukkueiden kanssa tasapäin pykälää paremmista sijoituksista. Positiivista kilpailussa oli ehdottomasti melontaosuus. Myös pyörä kulki normaaliin hyvään tahtiin. Vielä kun karsii pyöräosuudelta turhat koukut pois, niin hyvästä pyörävauhdista saa kaiken hyödyn otettua irti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti