keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Lapponia-hiihto 2/3 - Himmelriikin hiihto 50km - 11.4.2018

Maanantain lumisateiden jälkeen tiistaina palattiin jälleen auringon paisteeseen. Sama keli jatkui myös tänään keskiviikkona. Tämän päivän hiihdon lähtö tapahtui Vuontisjärven jäältä Vuontispirtin edestä, jonne Olokselta on autotietä pitkin matkaa n. 46 km. Reitti jatkui reilun kilometrin jäällä hiihdon jälkeen rajuun n. 3,5 km pitkään ja 300 nousumetriä sisältävään nousuun Vuontiskeron ja Saivokeron väliin. Tämän jälkeen seuraava noin 10 km oli laskuvoittoista Sieppijärven huoltoon saakka. Huollosta lähti samantien kahden kilometrin nousupätkä, joka sisälsi 100 nousumetriä. Nousun huippu saavutettiin 16,5 km hiihdon jälkeen. Tästä seuraava n. 9 km puolimatkaan eli Pallakselle saakka, oli vaihtelevaa maastoa sisältäen vuoroin 1-2 km nousu- ja ja laskuvoittoisia pätkiä. Pallakselta lähdettiin pitkään laskuvoittoiseen osuuteen, jota kesti aina noin 42 km saakka ja jonka aikana tultiin n. 200 m alaspäin. Tämän jälkeen viimeinen 9 km noustiin taas 100m ylöspäin Olokselle, jossa maali sijaitsi.
Päivän profiili

Reitti kelta/mustalla

Markus

Aamulla olo oli, ainakin Jarin energiseen 'taistelutahtoon' verrattuna, hieman flegmaattinen ja väsynyt. Samalla kuitenkin jonkin verran itsevarmempi, kuin maanantaina lähtöviivalla. Heikostikin menneen hiihdon jälkeen usko omaan tekemiseen oli parempi.

Vuontispirtillä nopea suksitesti tienvieressä kulkeneella ladulla ja jalkaan Yokon pakkaskelin sukset. Lähtöpaikalta oma paikka haltuun noin puolesta välistä pakkaa. Paukun jälkeen varsin rauhallisesti liikkeella. Jari karkasi nopeasti taas muutaman hiihtäjän verran edelle, mutta näköhavainto miehestä tuli vielä ensimmäisen seinän päältä. Seinä noustiin rauhallisesti jonossa, kroppa tuntui jo tässä vaiheessa toimivan varsin hyvin.

Lähdön jälkeistä ruuhkaa
Noin viiden kilometrin taaplaamisen jälkeen latu taittui alas ja nopeasti selvisi ettei suksivalinta ollut paras mahdollinen. Tai mistä lie oli kiinni, mutta muutama ukko tuli heittämällä ohi joka tapauksessa. Lopulta, hieman alempana, löytyi itselle sopiva letka, jonka vauhdissa pysyi mukana alamäissäkin (kun ne olivat tässä vaiheessa jo hieman loivempia). Ensimmäisen varsinaisen huollon jälkeen Sieppijärveltä noustessa latu oli erittäin pehmoinen maanantaina lumisateen jäljiltä. Itsellä pehmeät osuudet tuntuivat olevan vielä pahempaa myrkkyä, kuin monilla ympärillä hiihtäneille. Eroa ei kuitenkaan eteen syntynyt. Pehmeillä osuuksilla ongelmia aiheutti myös siteiden ja monojen väliin pakkautunut lumi. Lunta tuli monojen pohjista irroitettua muutamissa ylämäissä, kun jonon vauhti seisahtui hetkeksi, ja alamäissä toinen polvi suksen päällä pystyi toisen monon pohjasta rapsimaan lunta pois erittäin epävakaassa asennossa.

Nousua kohti Pallasta
Pallaksen huollon jälkeen hiihdin yksikseni Vuontisjärven huoltoon asti. Lähes koko pätkän ajan edessä näkyi neljän hengen ryhmä hiihtäjiä, joita yritin kovasti tavoittaa. Tasaisilla ja pienillä ylämäkiosuuksilla saavutin ryhmää hitaasti, mutta alamäissä ero kasvoi aina. Huollon jälkeen olimme kuitenkin yhdessä ja hieman vaihtelevalla kokoonpanolla hiihdimme samassa ryhmässä loppuun asti.

Kaiken kaikkiaan itselle tämä erittäin ehjä ja onnistunut, täysin nykykunnon mukainen, hiihto. Omaksi yllätykseksi sijoitus oli kuitenkin lähes sama kuin maanantaina. Tämän jälkeen on kuitenkin paljon mukavampi jatkaa hiihtoviikkoa, kuin ennen tätä.

Jari

Voitelussa luotin tällä kertaa pelkästään Swixin White marathoniin. Sukseksi otin kahdesta vaihtoehdostani ns. plussakelin sukset. Näihin ratkaisuihin päädyin lähinnä laiskuuttani. Olin jo ennen reissua laittanut molempiin suksiin White marathonit ja koska maanantain hiihdin toisilla suksillani ajattelin tänään lähteä matkaan korkkaamattomalla parilla. Suurta eroa pareissa ei kuitenkaan loppujen lopuksi pitäisi olla. Heti lähtösuoran jälkeen porukka meni yhdeksi letkaksi. Ensimmäinen nousu mentiin suhteellisen sulassa sovussa letkassa hiihdellen. Joitain ohituksia tein nousun aikana, mutta pääasiassa koitin pitää vauhdin tasaisena ja sykkeet VK alueella. Nousun jälkeisessä laskussa huomasin, että tänään alla ei ollut kaikkein liukkain suksi. Ladut oli ajettu maanantain sateiden jäljiltä vasta suurimmaksi osaksi edellisenä päivänä. Muutenkaan käytetyt latu-urat eivät olleet kaikilta osin normaalisti käytössä olevia. Tämän takia pohja oli paikoin hyvin pehmeää ja suksi upposi syvälle. Ei niin luistava suksi yhdistettynä pehmeään hiihtouraan aiheutti sen, että jyrkimpiä mäkiä lukuunottamatta laskuvoittoisetkin osuudet olivat pitkälti työpätkiä.

Vuontisjärven jäällä keli oli vielä pilvinen
Sieppijärven huollosta lähtevässä nousussa meille muodostui viiden hengen letka. Letkamme paineli nousun itselleni suht kovaa vauhtia, mutta ajattelin, että vauhti on kuitenkin kestettävissä. Reipas vauhti aiheutti myös sen, että takanamme ei näkynyt mäen päällä enää lähellä ketää. Puoliväliin Pallakselle saakka ryhmämme pysyi hyvin kasassa. Huoltopiste hieman hajoitti ryhmäämme ja sen jälkeen alkanut laskuosuus lisäsi välimatkoja luistoerojen takia.

Aurinko paistoi alun jälkeen paikoin hyvinkin lämpimästi
Jyrkimmän laskuosuuden jälkeen meille syntyi uusi kuuden hiihtäjän ryhmä, jolla tulimme käytännössä kolmen kilometrin päähän maalista. Näennäisesti helpoista maastonkohdista huolimatta jouduin tekemään ajoittain reilusti hommia pysyäkseni letkan perässä. Lopussa osa porukasta alkoi virittelemään loppukiriä. Itse tyydyin pitämään oman vauhtini tasaisena maaliin saakka ilman suurempia vauhdin kiristelyjä. Ei sillä etteikö siihen olisi ollut varaa, mutta ajattelin energian ja voimien säästön loppuviikkoa varten olevan tärkeämpää, kuin minuutin parantunut loppuaika. Kokonaisuudessaan olin tyytyväinen päivän suoritukseen vaikkakin jouduin huonoa luistoa paikatessani menemään hieman korkeammilla sykkeillä ja polttamaan täten myös hieman enemmän energiaa kuin ennakkoon oli suunnitellut.

Päivän loppusijoitukseksi Jarille tuli 135. kun lähtijöitä oli 309. loppuajan ollessa 3:08:21,3 (+54:10,9 erolla kärkeen). Markus puolestaan selviytyi Himmelriikin hiihdosta sijalla 159./309. ja loppuajalla 3:16:52,8. (+1:02:42,4). Kokonaiskilpailun kannalta Jarin yhteisaika on nyt 7:23:59,6 mikä oikeuttaa sijaan 104. Markuksen yhteisaika on 7:59:15,8, jolla ollaan sijalla 145.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti