sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Rogainingia minuuttiaikataululla Sipoossa.

Toukokuun viimeisenä päivänä Sipoon pohjoisosassa etsittiin rasteja 2 tunnin rogainingin merkeissä. Rajavillien porukasta tällä kertaa mukana oli vain Antti, joka starttasi tapahtumaan soolojoukkueena.

Tarjolla oli tarkka 1:10 000 suunnistuskartta, jolle rasteja oli sijoiteltu 26 kpl. Reittisuunnitteluun haasteita toivat laajat kielletyt alueet, mutta reitti hahmottui kartalle melko nopeasti tuttuun tapaan arvokkaita pisteitä kiertäväksi. Arvioin suunnitelman n. 16-18 kilometrin pituiseksi. Tarkemmin en alkanut sitä mittailemaan, vaan jaoin sen aikatauluttamalla osiin Salpaus-rogainingin hyvien kokemusten rohkaisemana.

Merkitsin reitille vartin välein tarkastuspisteen, jonka mukaan tekisin ratkaisuja aikataulun suhteen tarvittaessa. Lisälenkkejä en juuri miettinyt, koska laskeskelin että tämänkin reitin suorittamiseen saisi asettaa tossut melko napakalle tahdille.

Koko kartta ja reitti, kiertosuunta myötäpäivään.


Heti täysillä!


Lähtöpaikalle ryhmittyessä alkoi näyttää siltä, että suurin osa osanottajajoukosta oli suuntaamassa samaan suuntaan rastille 53. Välttääkseni leimaamaan jonottelun otin poikkeuksellisen napakan startin ja leimasin rastilla kärkiporukassa yhdessä suunnistus-rankissa muutama(sata) sijaa korkeammalla olevien herrojen seurassa. Seuraavalla välillä maltoin jonkin hetkellisen supervoiman vallassa lukea karttaa ja valita oikean uran edellä painavan letkan painaessa suoraan pystyvihreään. Tällä kuittasin rennosti hölkkäillen koko ryhmäpummiporukan - hetkeksi.

Rinnerasti 39 löytyi pienen kaarroksen kautta ja kohti rastia 27 kulkiessa annoin letkan mennä suosiolla karkuun ja keskityin oman rytmin löytämiseen. Ensimmäinen vartin checkpointti oli rastilla 27, mutta alkutohinassa unohdin tietenkin katsoa kelloa siinä. Tajusin tämän vasta rastilla 50, jossa aikaa oli kulunut reilut 17 minuuttia. Olin siis hieman aikataulua edellä ja päätin rauhottaa tahtia ihan aavistuksen verran.

Tämä tietenkin kostautui heti, kun missasin rastille 52 johdattavan alueenreunan. Luin sen sekä kartasta että maastosta, mutta jostain syystä jatkoin uraa pitkin. Ylimääräistä koukkua tähän tuli n. puolentoista minuutin verran. Silti olin 3,5 minuuttia edellä puolen tunnin checkpointilla. Tässä kohtaa matkaa kohtasin yllättäen energiavajeen tunteen ja piti kaivaa eväät esiin ja löysätä tahti hetkeksi kävelyyn. Ihmettelin yllättäen tullutta pikku-sippaamista, mutta eväiden energia tuntui onneksi tarttuvan hyvin ja pistin asian kovan alkusykkeen piikkiin.

Alkuosa. Ihan kelpo viivaa yhtä koukkua huomioimatta.


Fiksua ja tyhmää.


Rastin 46 otin varmalla otteella ja tetsasin hankalakulkuista sivurinnettä kohti joen yli vievää siltaa. Sillalle tullessa Mäkisen Seppo kurvasi edelle ja liityin tunnetusti kovan tekijän peesiin. Rasti 30 osui kerrasta, mutta rastille 31 otin pienen koukun takakautta ja kadotin Sepon selän näkyvistä. Rastille 20 olin asettanut 45 minuutin tavoiteajan, joka ylittyi n. 2 minuutilla. Laitoin edellisen rastin piikkiin ja päätin kiristää juoksutahtia hieman seuraavilla helpoilla väleillä ja kerätä siten pelimerkkejä lopun tarkoille paikoille.

Tossu kulki hyvin ja rastin 41 kävin poimimassa notkosta kovalla tahdilla, olihan seuraavaksi luvassa reissun pisin tieosuus, jolla saisi sykkeet taas tasaantumaan. Tieosuudella nostin katseen kauas seuraavaan mukaan ja rullailin kevyesti sitä kohden napaten vähän lisää evästä. Mutkan tullessa eteen totesin sen kaartavan talon pihaan. Mitä ihmettä? Minkä talon? Tarkempi katsaus karttaan ja ympäristöön ja totesin kipaisseeni melkein 400 metriä kartan ulkopuolelle. Kylläpä tuntui tyhmältä kipitellä takaisin väärää tietä jo kerran ohittamieni kisaajien ihmetellessä erikoista reitinvalintaani pellon toiselta laidalta.

Hetken mietin jo rastien 54 ja 28 jättämistä väliin, mutta päätin kuitenkin hakea ne ja jättää lopusta jotain muuta pois. Tunti täyttyi hieman ennen tieltä kohti rastia 54 sukeltamista.

Kävin rastilla 48... rastimääritteessä :D


Muutoksia suunnitelmaan.


Rastin 54 ympärillä oli paljon kaatuneita puunrunkoja, jotka hidastivat kulkemista. Itse rasti löytyi hyvin, samoin rasti 28. Huolimaton lähtösuunta rastilta johti ajautumiseen talon väärälle puolelle ja taas lisättiin pummisarakkeeseen reilu minuutti.

Tunti ja vartti tuli täyteen jo ennen rastilla 38 leimaamista, eli olin nyt yli yhden rastivälin perässä aikataulua. Päätin korjata tämän skippaamalla seuraavan rastin 49 ja suuntaamalla suoraan 37:lle. Tämä oli mukava väli suunnistaa ja onnistui hyvin. Rastilla 37 näin taas vilauksen Sepon selästä ja hetken aikaa mietin peesiin hyökkäämistä kartanluvusta välittämättä. Pidin kuitenkin oman pääni ja suunnistin itse sivurinteessä kohti pohjoista ja rastia 48. Oma tekeminen osoittautui hyväksi valinnaksi tälle välille, sillä tielle Ahola-tilan tienoilla tullessani totesin Sepon olevan vuorostaan minun peesissäni.

Aika oli jälleen rientänyt ja tielle saapuessani totesin viimeisen puolituntisen jo käynnistyneen. Aikataulusuunnitelman mukaan minun olisi pitänyt olla jo seuraavalla rastilla 48, joten tein toisen nopean cut-off -ratkaisun ja päätin jättää rastit 48 ja 32 hakematta, vaikka potentiaalinen peesattava Seppo sinne suuntasikin. Toivoin ehtiväni hakea kartan kulmasta rastin 51 kulkien matkalla rastin 36 kautta. 36 löytyi ongelmitta ja jatkoin suunnitelman mukaisesti itään. Vilkaisu kelloon pakotti kuitenkin kyseenalaistamaan tämän. 24 minuuttia jäljellä - en ehtisi millään. Jälleen nopea suunnitelmanmuutos ja kaarto etelään suoraan kohti rastia 43, jonka jälkeen oletin vielä ehtiväni rastille 34, joka oli ollut reservissä alkuperäisessä suunnitelmassa.

49, 48 ja 32 jäivät pois suunnitelmasta. Tilalle tuli 36.


Loppusuora.


Rasti 43 löytyi ongelmitta ja suuntasin kaakkoon kohti rastia 34. Aikaa oli jäljellä alle 15 minuuttia, mutta jotenkin mieli oli poikkeuksellisen rauhallinen ja luottavainen. Monessa rogainingissa tässä kohtaa on pureskeltu kynsiä ja revitty hiuksia jännityksestä, mutta ilmeisesti koko reissun ajan tarkasti seurattu aikataulu toi itsevarmuutta tekemiseen.

Rasti 34 löytyi hienolta paikalta kerralla ja maalia kohti kipitellessäni tein vielä viime hetken reitinvalintapäätöksiä hyödyntäen hakkuualueiden koneuria onnistuneesti. Maaliin leimasin juuri sopivasti ajassa 1:59:06 (oman kellon mukaan n. 1 min vähemmän). Pisteitä kertyi lopulta 59, joka oikeutti tuloksissa sijaan 21.

Lopussa taas ihan kelpo tekemistä jatkuvasta kellonvilkuilusta huolimatta.


Matkaa GPS:ään kertyi 16,7 km, joten kulku oli omaan tason nähden erinomaista. Selkeitä suunnistusvirheitä kertyi yhteensä n. 6 minuuttia (1,5 min rastille 52, reilut 3 min 41-54 välillä ja reilu minuutti 28:n jälkeen). Ilman näitä suunnitelma olisi ollut päivän kunnolle lähelle optimaalista. Virheet olivat niin selkeitä, että tilanteen tasalla oleva joukkekaveri olisi todennäköisesti pelastanut kaikki nämä ajatuskatkokset. Jouduin lopulta karsimaan suunnitelmasta pois peräti 10 pisteen edestä rasteja. Paremmille sijoille yllettiin tällä kertaa huomattavasti lyhemmillä reiteillä, joten reittisuunnittelu ei aivan osunut nappiin tällä kertaa.

Näiden pummien myötä harjoitus oli aivan loistava aikataulun seurantaan ja reitin optimointiin kesken kisan. Aikataulun hahmottaminen onnistui hyvin ja seuraaminen vielä paremmin. Tilanne oli tiedossa ja hallinnassa koko reissun ajan ja maalissa viralliseen kisakelloon jäi käyttämättä alle minuutti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti