maanantai 6. huhtikuuta 2015

Kevät-Rogaining 29.3.2015

Vantaan Kuusijärvellä haettiin ensimmäisiä sulan maan Rogaining-rasteja huhtikuun lopussa. Yhteensä yli 200 joukkuetta oli mukana kisaamassa poikkeuksellisen tarkalla 1:12000 mittakaavan kartalla. Tarkkojen rastipisteiden lisäksi poikkeuksellista oli reitin suunnitteluun varattu aika, jota ei erikseen ollut. Reitinsuunnitteluun käytetty aika oli siis pois suoritusajasta.

Rajavilleiltä oli rogaamassa kaksi joukkuetta: ykkösjoukkueessa Antin parina oli vierailevana tähtenä Ansku ja kakkosjoukkueen muodostivat Tuomas ja Mikko, jotka hakivat tuntumaa elokuun MM-rogainingia varten. Molemmat joukkueet starttasivat 4 tunnin sarjassa.

Ykkösjoukkueen matkassa


Rajavillien ykkösporukassa Antin seurassa starttasi Ansku, jolle kyseessä oli ensimmäinen rogaining-tapahtuma. Tavoitteeksi otettiin kiertää neljässä tunnissa n. 24-25 kilometrin lenkki ja koittaa mahduttaa reittisuunnitelmaan kaikki isot pisteet antavat rastit.

Kellon käynnistyttyä tehtiin alkuosalle tehtävänjako jonka mukaan Ansku hoitaisi suunnistuksen ja Antti suunnittelisi sillä välin reittiä vauhdissa. Muista rasteista erillään olevat rastit 49 ja 80 antoivat tähän hyvän mahdollisuuden. Liikkeelle lähdettiin siis saman tien. Kartan itäosan reitti ei meinannut hahmottua millään, joten päätimme pelata lisää aikaa suunnitteluun ja lähteä kiertämään karttaa vastapäivään rastien 87-45-85-42-82 kautta. Näillä rastiväleillä oli selkeitä tiepätkiä joilla ehti tehdä suunnitelmaa valmiiksi.


Ansku rastin 82 kallioilla.

Antilla suunnat sekaisin?

Rastit osuivat hyvin kohdalleen. Ainoastaan rastia 80 haettiin hetki kun tuntuma mittakaavaan oli vielä hakusessa. Ensimmäinen tunti täyttyi rastia 82 lähestyttäessä ja siinä vaiheessa Antti sai vihdoin loppuosan reittisuunnitelman valmiiksi ja piirrettyä kartalle. Kartan kaakkoiskulman rastit (22-14-29-41) jätettiin suosiolla pois. Samoin hankalissa paikoissa olevat yhden pisteen rastit (19-17-15). Rasti 12 ei myöskään kuulunut suunnitelmaan, mutta viime hetkellä valmistuneiden aikatauluarvioiden jälkeen koukkasimme senkin mukaan.

Rasti 81 löytyi kerralla haastavasta paikasta.

Myös rastin 11 hakemista arvottiin pitkään. Vaikka rasti oli aivan matkan varrella, oli se haastavassa paikassa ja antoi vain yhden pisteen. Se tuli kuitenkin noudettua vaikka rastinotossa oli pientä haparointia. Rastit 17 ja 15 jätimme suosiolla väliin ja otimme vauhdikasta tietä vaihteeksi jalkojen alle. Pienipiirteisestä maastosta haetut rastit (23-89-16-44-47-26-88) osuivat kaikki hienosti kohdalleen. Rastivälit suunnistettiin vuorovedolla toisen varmistaessa. Homma toimi niin hyvin että rastilla 88 päätimme hakea vielä rastin 28 suunnitelman ulkopuolelta mukaan. Aikaa oli jäljellä tässä vaiheessa hieman yli tunti.

Rastivälin 48-83 tiepohjalla molempien suunnistusote herpaantui hetkeksi ja lähdimme kiipeämään rinteeseen väärää solaa pitkin. Rastinumero peitti nousemamme solan alleen ja hetken aikaa piti paikantaa itseään polulla ennen kuin oikea osoite rastille poikkeamiseen löytyi. Seuraavalla välillä kohti rastia 13 Antti veti sivurinteessä liikaa vasemmalle, mutta onneksi Ansku oli paremmin kartalla ja rasti löytyi pienen koukun kautta.

Näiden kahden virheen vuoksi jo kerran suunnitelmaan otettu rasti 18 piti jättää pois. Matkalla oli vielä kahdeksan pisteen rasti 86 jolla piti ehdottomasti ehtiä leimaamaan. Tätä rastia kohti mennessä puhuttiin tässä vaiheessa kilpailua helposti tulevista hermopummeista. Heti perään Antti leipoi juuri sellaisen tälle välille. Onneksi iso sähkölinja oli helppo löytää ja rasti löytyi nopeasti sen kautta.

Rastille 25 mennessä leveä oja yllätti ja jouduimme kiertämään sen pään ympäri. Rastilla leimatessa aikaa oli vielä 10 minuuttia joten päätimme koukata vielä viimeisen pisteen rastilta 10 mukaan. Se löytyi ongelmitta ja maaliin ehdimme n. 4 minuuttia ennen neljän tunnin määräajan umpeutumista.

Kartta ja reitti.

Valmista!
Matkaa reitille kertyi 24,8 km ja pisteitä 137. Tuloksissa se riitti 10. sijalle parhaana sekajoukkueena. Reitin suunnittelu ja aikataulutus onnistuivat hyvin vaikka lopullisen suunnitelman muotoutuminen kestikin poikkeuksellisen pitkään. Rastinotoissa virhettä kertyi yhteensä n. 10 minuuttia. Ilman niitä olisi ehtinyt ainakin yhden rastin hakea lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti