sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Heinsuo rogaining (2h) 27.10.2013

Lahden Taimi on kunnostautunut ahkerana rogaining-tapahtumien järjestäjänä Lahden alueella. Keväisen Salpaus-rogainingin lisäksi seura järjesti iltarastikauden viimeisenä tapahtumana rogainingin Hollolassa Heinsuon urheilukeskuksessa. Keli oli mitä mainioin ja aurinkokin paisteli välillä.

Tarkoituksena oli alunperin tarttua 4 tunnin haasteeseen, mutta karttaa tutkiessa mieli muuttui viime hetkellä, koska 2 tunnin sarja tuntui antavan enemmän haastetta reittisuunnitteluun. Lisäksi kartan itäosa ylettyi lähes kotiportaille saakka, joten Tapanilan ja Urheilukeskuksen polut sai jättää suosiolla väliin turhankin tuttuina.

Suurimmat pisteet tarjosi kartan luoteisosa, joten ensimmäiset reittisuunnitelmat starttasivat sinne suunnille. Kun sopiva lenkki oli hahmottunut, huomasin toteutuksen suhteen fiksummaksi kiertää se vastakkaiseen suuntaan. Messilän ja Tiirismaan mäkien jättäminen loppuun ei houkuttanut ja haastavaksi spekuloitu rasti 101 antautuisi helpommin alamäen puolelta. Huono puoli tässä kiertosuunnassa oli se, ettei lopussa olisi mitään oikomahdollisuuksia. Puolenvälin rastit 71 ja 72 voisi skipata, jos alussa tulisi hasardeja. Totesin suunnitelman todella rohkeaksi ja toteutuakseen se vaatisi kaiken menemistä nappiin. Myöhästymisestä tuleva sakko oli varsin maltillinen 10 pistettä / minuutti ja rasteista sai niiden numeroa vastaavan pistemäärän, joten arvelin pienen maalista myöhästymisenkin olevan tällä kertaa varteenotettava vaihtoehto.

Starttasin rohkein mielin ja reippaalla tahdilla lähirastien kautta kohti Tiirismaata, jonka päältä rasti 73 löytyi hyvin. Rasti 43 ei osunut ja muistin että samassa rinteessä on ennenkin pummittu iltarasteilla. Siispä suosiolla rastin skippaus ja suunnalla eteenpäin jotta aikataulu ei pettäisi (tappiota n. 2 min). Rastia 51 lähestyessäni laskeskelin aikataulua ja totesin sen olevan tiukka. Päätin kuitenkin hakea rastit 71 ja 72.

Tämä lenkki aiheutti ongelmia, kun ensin karttaan merkitsemätön putkilinja aiheutti n. 3 minuutin ylimääräiset kuviot. Seuraavalla välillä en löytänyt oikeaa polkua ja jouduin koluamaan syvien suppien läpi. Pari minuuttia turhaa tälläkin välillä.

Rastilla 72 totesin olevani aikataulua pahasti jäljessä, mutta en nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa suunnitelman mukaan ja koittaa kuitata myöhästymissakko matkan varrella saatavilla pisteillä. Jälkikäteen ajateltuna tässä vaihessa kurvi etelään olisi ollut paras ratkaisu. Rastien 82 ja 64 kautta olisi päässy maalin lähelle pyörimään keräämään irtopisteitä ja saapumaan maaliin juuri ajoissa. Toisaalta silloin isoimpien pisteiden rastit olisivat jääneet kuittaamatta, joka olisi varmasti jäänyt harmittamaan :)

Rastilta 82 olin ajatellut maaliin kestävän n. 42 minuuttia. Leimatessa jäljellä oli n. 28 minuuttia, joten arvelin myöhästyväni n. vartin jos kaikki osuu hyvin. Rasti 101 oli tarkoitus ottaa tarkasti ojaa seuraillen. Oja katosi rinteessä olemattomiin ja löysin kyllä useitakin ojien risteyksiä, mutta en rastikohdetta. Lopulta oikea haara löytyi, mutta tähän kilometriin kului aikaa 18 minuuttia, eli reilusti enemmän kuin olin ajatellut.

Muutenkin aikataulu tuntui venyvän ja ajattelin että alle kahden ja puolen tunnin pitää maaliin selvitä käyden matkalla hakemassa rastit, joista jäisi plussalle aikamenekin jälkeen. Tiukille tuo aikaraja meni ja lopussa joutui taas spurttaamaan. Havainnoin tonttien välistä sopivia käytäviä ja puikkelehdin niitä pitkin maaliin ajassa 2:29:29. Mukavaa sprinttisuunnistusaluetta tuo lähiö... tosin 1: 25 000 kartalla vähän tökkivää :)

Hyvä reeni, hyvä maasto ja hyvä kartta! Eipä ole tullut noin paljoa koskaan maalista myöhästyttyä, tulipa koettua sekin :)

Onko siinä ilmastoititeippiä? No onhan siinä!

ps. Viikonlopun kokemusten perusteella mun mielestä ajantasainen peruskartta on rogainingiin parempi, kun useista eri kartoista koottu suunnistuskartta vuodelta X. Luottamus kartan johdonmukaisuuteen on mielestäni tarkkuutta tärkeämpää.

pps. Monen suusta (mm. itseni) olen kuullut, että La Sportivan Crosslitet on rogainingiin parhaat kengät mitä on tehty. Viikonlopun kokemusten perusteella Inov-8 Roclite 295 heittää kovan haasteen. Popohan on muuten sama kuin X-Talon 212, mutta vähän jykevämpi rakenne ja kestävämpi pohja. Molemmat plussaa pidemmissä juoksuissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti