tiistai 7. heinäkuuta 2015

Summer Challenge 4.7.2015


Summer Challenge oli juurikin nimensä mukainen, kesäinen haaste. Kuuma helle ja monin paikoin lähes varjoton reitti tekivät kilpailusta erittäin raskaan Rajavilleille.

Kilpailuun osallistuttiin kokoonpanolla Johanna - Markus, ja täten sarjaksi valikoitui sekajoukkuiden kilpasarja.

Ennen starttia aurinko sai naamat vielä hymyyn.

Epäselvillä ohjeilla prologiin

Ohjeet prologin suorittamiseen liittyen eivät kuuluneet lähtöpaikalle kunnolla, mutta ymmärsimme että pyykkinarulle pitää juosta. Piikkipaikka oli tässä hallussa. Kartta käteen ja ohjeita ihmettelemään. Pikku kartalla rasteja riitti, joten ensimmäistä kohti vaikka edelleenkin oli tehtävä epäselvä. Rasteilla näkyi pieniä erivärisiä lappuja, joista piti kerätä oman värisiä lappuja eri rasteilta kaksin kappalein. Ongelmana oli että omasta väristä ei ollut hajua tai aavistusta.

Lopulta väri selvisi, laput löytyivät ja pienen tönimisen ja heittäytymisten jälkeen saimme lappumme käteen. Varsinainen kilpailu pääsi alkamaan.

Prologin rastit löytyivät kohtuullisen hyvin ja askel oli lennokas.
Varsinaiselle reitille kurvattiin vauhdikkaasti.

Suota ja joulukuusia

Varsinainen kilpailureitti alkoi pellon reunan puuttuvaa viitoitusta ihmetellessä - oikea reitti kuitenkin löytyi. Kakkosrastilla odotti ensimmäinen jalkautuminen. Viitoitetulle suolenkille oli ripoteltu muutama rasti poimittavaksi.

Kakkosrastilla odotti virkistävä suojuoksu. Kuva: Jyrki Kujala.

Verkon alla pääsi harjoittelemaan leimaamista kylkiasennossa. Kuva: Jyrki Kujala.
Suolta jatkettiin tylsiä ja aurinkoisia tiepätkiä pyörillä polkien kohti seuraavaa questia, joka odotti viidennellä rastilla. Tässä vaiheessa meno oli vielä kohtuullista, mutta joulukuusifarmilla odottava noin neljän kilometrin ja 11 rastin muistisuunnistus haihdutti mehut kilpakaksikosta. Rastit löytyivät, lähes avoimella alueella, erittäin hyvin mutta meno alkoi tuntumaan koko ajan raskaammalta. Pieni lampi piristi menoa, mutta apu oli vain hetkellistä.

Muistisuunnistuksessa pääsimme käyttämään yhden hengen lossia, joka muistutti kovasti vanhaa tuttua - Finnfoamia.
Joulukuusifarmilla ollut muistisuunnistus ei tarjonnut juuri varjoa.
Pientä piristystä Markukselle (ja pelkoa Johannalle) tarjosi heti joulukuusifarmilta pyöräilemään lähdettyä reipas "hyppyrillä" varustettu alamäki. Epäonneksemme reittikirja piti alamäkeä liian lennokkaana ja päätti ottaa oman ilmalentonsa karttatelineestä tienpenkalle tässä vaiheessa.

Polkujuoksua ja epäonnistuminen

Falkmäellä kahdeksannella rastilla oli tarjolla noin kolmen kilometrin viitoitettu polkujuoksu. Polku kulki vielä kohtuullisesti juoksuaskelin, vaikka omat tuntemukset eivät hyvät olleetkaan kummallakaan kaksikosta.

Kilpailun suurin virhe tehtiin kilpailun ainoalla reitinvalintavälillä, joka oli polkujuoksusta lähdettäessä. Päätimme hyödyntää järjestäjien karttaan lisäämää polkua, joka vei suoraan seuraavaa rastia kohti. Käytännössä polku hävisi alta 1,5km jälkeen, heti kun viitoitettu polkujuoksureitti kaarsi suolta kallion päälle. Seuraavat 800m suon reunassa fillarin kanssa remutessa vei aikaa 20minuuttia ja voimia vielä enemmän. Mieli oli maassa, kuten välillä seikkailijatkin.

Polkujuoksun jälkeinen virhe reitinvalinnassa sai mielen alas - tauon arvoisesti.
Ennen polkujuoksua seuraavaan suunnistustehtävään ehtiminen oli varmaa, mutta yhtäkkiä tilanne olikin jo tiukka. Luontopolun lähtöpaikalla kello oli 14:01 ja aikaa cut-offiin jäi vain alle puoli tuntia. Tässä vaiheessa kuitenkin epäilytti jo melontaan ehtiminen.

Mustanlahdenvuorella odotti jo seuraava juoksupätkä. Suunnistuksena reittikirjaan merkattu osuus muuttui opastaulun kohdalla viitoitetuksi luontopolun kiertämiseksi rastien kera. Palakosken luontopolku tarjosi näennäisestä helppoudestaan huolimatta väsyneille seikkailijoille kilpailun suurimman ja ainoan pummin. Yhdistettynä virheeseen pyöräosuuden reitinvalinnassa, sekä polttavaan aurinkoon kilpailun aikana, oli olo tässä vaiheessa erittäin huono ja energian nauttiminen aiheutti kehossa välittömän vastareaktion.

Palojärven vesi virkisti kesken luontopolkusuunnistuksen.

Viimeinen pari tuntia liukkaammin

Palojärven rannassa odottanut Finnfoam oli osittain odotettu, mutta ainakin erittäin tervetullut, tehtävä, joka piristi joukkueen molempia jäseniä. Pyörät levylle, liivit päälle ja uimaan kohti vastarantaa. Uinti sujui varsin mallikkaasti ja jalatkin tuntuivat seuraavalla lyhyellä fillaripätkällä paremmalta kuin kertaakaan aiemmin. Tässä vaiheessa tuntui myös energia imeytyvän kehoon, ensimmäistä kertaa kilpailussa.

Yhden hengen lossista kahden pyörän proomuksi, Finnfoam taipuu moneksi.
Melontaan ehdittiin lopulta 15 minuutin turvin ennen rastin sulkeutumista. Melontaan lähiessä mukaan pakattiin "pumput" ja patjat, joille olisi käyttöä kesken melonnan. Melontakarttaa oli maustettu tuomalla siihen hieman vanhempia osia, jotka eivät kuitenkaan varsinaisesti vaikeuttaneet suunnistusta melonnan aikana. Ensimmäiset pari rastia löytyivät näppärästi laitureilta, kolmas saaren kärjestä ja sieltä suunnattiinkin jo uimarannan kupeessa ollutta patjailua kohti. Patjat täyttyivät vinkuvilla "pumpuilla" varsin reippaasti ja pääsimme kauhomaan kohti sillalla odottanutta köysilaskeutumista. Johanna vei laskeutumiskilvan, mutta Markus sai riisuttua valjaat nopeammin, joten jäsentenvälisissä tuli tasapeli.

Köysilaskeutumisen mallia joukkueesta X. Kuva: Liisa Paakkanen
Uimapatjat kajakkeihin, melonta vaihtoon ja fillareilla viimeinen siirtymä kilpailukeskuksena toimineeseeen Huhmarnummen koululle. Maalileima ja se oli siinä.

Mitäpä tästä jäi käteen?

Kuten jostain kohtaan saattaa jo selvitä, oli kilpailu tällä kertaa Rajavilleille erittäin raskas - helle teki tehtävänsä. Reitti ei suuria valintoja tarjonnut, ja ainoa tarjolla ollut sössittiin. Suunnistus oli helppoa, siellä missä sitä oli viitoituksen sijaan. Viimeiset 1½ tuntia olivat kilpailun mielekkäimmät, eivät vähiten vesistön ja pienen pilvisyyden ansiosta.

Jos jäi joukkueellamme parannettavaa - niin jäi myös järjestäjilläkin. Kilpailuohjeiden selkeyttäminen, reitinsuunnittelutehtävien tarjoaminen ja suunnistuselementtien lisääminen tekisivät kilpailusta oikean multisport kilpailun, joka tarjoaa haasteita ja tasaväkiset mahdollisuudet kaikille.


Linkkejä:
Tapahtuman nettisivut
GPS jälki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti